Blog – boete voor geen APK of niet verzekerd voertuig

Posted by: Ferdi Category: Uncategorized Comments: 0

APK of verzekeringsboete door registercontrole RDW
Laten we het vandaag eens hebben over de opgelegde boetes voor het niet hebben van een tijdige APK op uw voertuig of het niet verzekerd zijn van uw voertuig. Via een automatische registercontrole ontvangt u hier een boete voor. De ene boete bedraagt in 2023 €160,- voor het niet hebben van een APK en het niet verzekerd rijden kost in 2023 €400,-. Dat zijn nogal bedragen. Hierboven op komt nog €9,- administratiekosten.

Redenen
U kunt verschillende redenen aandragen waarom uw voertuig niet voorzien was van een geldige APK of verzekering. Uw auto kan immers op eigen terrein staan en in dusdanige staat verkeren dat deze niet door de APK komt. U kunt uw voertuig dan schorsen. Deze schorsing is geldig voor één jaar en dan moet uw voertuig opnieuw geschorst (of verzekerd) worden. Doet u dat echter niet dan volgt een boete van €400,-. Maar is dit wel altijd terecht? Is een boete van €400,- proportioneel, terwijl uw voertuig niet eens kan rijden? In onderdelen staat? Of geen motor heeft? Dit soort zaken komen in de praktijk zeer veel voor. Mensen vergeten dan hun voertuig opnieuw te schorsen en pats… €400,- boete op de mat. Geheel geautomatiseerd. Komt geen ambtenaar bij kijken.

In beroep
U kunt tegen deze boetes in beroep gaan bij allereerst de officier en daarna bij de Rechtbank. Ambtshalve is bekend dat deze boetes gehalveerd worden als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het Hof heeft dit al eens uitgesproken, maar diverse Rechtbanken halveren deze boetes standaard. Waar moet u dan aan voldoen? U dient aannemelijk te maken dat uw voertuig op eigen terrein stond aan de hand van foto’s en dat uw voertuig bijvoorbeeld niet kon rijden op de openbare weg. Daarnaast dient u meteen actie te ondernemen als u een beschikking op de mat ontvangt. Het liefst binnen enkele dagen dient u uw voertuig opnieuw te schorsen dan wel te verzekeren, zodat de rechter ook ziet dat u hier meteen werk van heeft gemaakt. Dit is zeer, maar dan ook zeer belangrijk. Bij een té lange termijn zal de rechter voorbij gaan aan deze gronden en u de volledige boete laten betalen. En dat is zonde van het geld, als u tenslotte €200,- terug kunt krijgen die u al als zekerheid heeft betaald.

De boeteopleggingen gaan tenslotte om de veiligheid op de weg. Als blijkt dat u niet eens kon rijden met uw voertuig dan gaat dat argument van de Staat niet meer op. Dat is ook de reden dat boetes gehalveerd worden.

Andere redenen vernietiging boete
Natuurlijk kunnen er altijd diverse andere redenen zijn waarom uw boete vernietigd kan worden. Dit soort zaken zijn altijd casuïstisch en een rechter zal altijd alle gronden tegen elkaar afwegen. Echter is de basis 50% korting als u aan bovenstaande voorwaarden voldoet.

Laat u dus niet ontmoedigen en stuur altijd al uw boetes in naar ons. Ook als u denkt dat uw boete wel terecht is. Wij doorlopen alle stappen en kijken of wij een opening kunnen vinden om uw boete kwijt te schelden. Dit uiteraard geheel gratis. Zie hiervoor ook een aflevering van Doe Maar Duurzaam van 22 januari 2022 op RTL Z.

Meld uw boete hier aan.

 © Geschreven door F. Eggink – jurist bij HulpMetBoetes.nl, 22 december 2022