Blog – Boetes gaan in 2023 met ruim 10% omhoog

Posted by: Ferdi Category: Uncategorized Comments: 0

Het voornemen van de Minister van Justitie is om per 1 maart 2023 de verkeersboetes te indexeren met ruim 10%. Het gaat hier om de zogenoemde Mulder boetes. Het betreft hier de “kleinere” overtredingen, zoals door rood rijden, te hard rijden of rijden met een mobiel elektronisch apparaat in de hand. De verkeersboetes waren al verschrikkelijk hoog, maar worden in maart dus nog ruim 10% hoger. Eens goed om een aantal boetes te bekijken:

Veelvoorkomende verkeersboetes
Hieronder een aantal veelvoorkomende boetes uit onze praktijk.

Parkeerboetes
Parkeerboetes gaan van €100,- naar €110,- euro. Te denken valt aan fout parkeren, parkeren op de stoep of parkeren bij een blauwe lijn zonder blauwe kaart.

Snelheidsovertredingen
De boetes voor te hard rijden gaan allemaal geïndexeerd omhoog. De boetes voor te snel rijden binnen de bebouwde kom blijven relatief wel goedkoper dan te snel rijden op een autosnelweg. In 2022 gingen enkele boetebedragen naar beneden, maar dat zit er voor 2023 helaas niet in.

Elektronisch apparaat vasthouden
Of het nu gaat om een telefoon, laptop of smartwatch. Deze voorwerpen zijn verboden vast te houden tijdens het rijden. Het begrip “telefoon” is uitgebreid naar “mobiel elektronisch apparaat”. Dit geldt ook voor het vasthouden ervan op een fiets. Het boetebedrag gaat van €240,- euro in 2021 naar €350,- in 2022 naar €380,- euro in 2023! Een flinke stijging (50% in 2 jaar), geheel buitenproportie en heeft niets meer te maken met indexering. Op de fiets gaat de boete €150,- kosten.

Negeren rood licht
Het door rood rijden, zoals dat in de volksmond heet gaat van €250,- naar €280,- euro.

Overige boetes
Andere voorkomende boetes uit onze praktijk zijn bijvoorbeeld rechts inhalen (gaat naar €250,-), onnodig links rijden (gaat naar €250,-) of geen autogordel dragen (gaat naar €160,-). U kunt echter iedere boete bij ons aanmelden, niet enkel bovengenoemde boetes.

Appelgrens hoger beroep gaat naar €110,-
De wetgever heeft de appelgrens (lees: de grens om hoger beroep in te mogen stellen) verhoogd. Dit bedrag was al jaren €70,- en gaat nu plotseling naar €110,- euro. Dat betekent dat u nu pas vanaf €111,- euro hoger beroep in kunt stellen. Dat wil zeggen: vele snelheidsboetes, boetes voor jongeren en alle parkeerboetes kunnen niet meer door het Hof worden getoetst. Alle boetes onder het genoemde bedrag worden automatisch niet ontvankelijk verklaard als u dit toch probeert. Wij zijn hier absoluut niet blij mee, omdat de praktijk uitwijst dat vele Kantonrechters verschillende uitspraken doen in het land. Er is niet echt één rechte lijn. Die lijn trok het Hof wél. Jurisprudentie van het Hof is altijd gewenst en dat zit er het komende jaar in ieder geval niet meer in, totdat de boetes in 2024 weer worden verhoogd.

Wij vinden het een slechte ontwikkeling dat hoger beroep niet voor iedere burger openstaat die een verkeersboete heeft ontvangen. Wij vinden dat een ieder het recht heeft om zijn of haar boete voor te leggen aan het Gerechtshof en vooral omdat er duizenden boetes zijn vernietigd bij het Hof, waarvan velen minder dan €110,- euro waren.

Wij denken dat het te maken heeft met de druk op het Hof. Nu er minder boetes ingediend kunnen worden, scheelt dit enorm veel tijd en geld en kan het Hof andere zaken sneller oppakken. Wij laten ons niet uit het veld slaan; iedere boete kunt u blijven indienen bij ons. Wij zullen dan uiteraard in de bezwaar- en beroepsfase proberen de boete onderuit te halen. Hoger beroep zit er dus helaas niet meer in, maar daarmee laten we ons niet uit het veld slaan voor u.

Wij blijven voor u klaarstaan!
In 2023 staan wij weer voor jullie klaar en zetten onze tanden in iedere nieuwe zaak die wij ontvangen. Ons motto is: dien iedere boete in want je weet op voorhand nooit of die boete terecht is uitgedeeld. Dat weet je pas als je bezwaar maakt en het procesdossier bestudeerd. Dus kom maar door met die boetes en bespaar veel geld in 2023!

Laat u dus niet ontmoedigen en stuur altijd al uw boetes in naar ons. Ook als u denkt dat uw boete wel terecht is. Wij doorlopen alle stappen en kijken of wij een opening kunnen vinden om uw boete kwijt te schelden. Dit uiteraard geheel gratis. Zie hiervoor ook een aflevering van Doe Maar Duurzaam van 22 januari 2022 op RTL Z.

Meld uw boete hier aan.

 © Geschreven door F. Eggink – jurist bij Hulp Met Boetes, 05 januari 2023